A miskolci választók véleményezhetik a választási körzeteket

Megosztás

A korábbi évek gyakorlatával ellentétben idén a miskolciak lehetőséget kapnak a körzethatárok véleményezésére – jelentette be Ignácz Dávid jegyző csütörtökön.

A jelenleg még érvényben lévő miskolci egyéni választókörzeteket 2019-ben “rajzolták” meg, azonban – ahogy azt a jegyző térképeken is mutatta – több “egészen furcsán” alakult. Benyúlások, kiszögelések, megosztott paneltömbök, hogy csak a tipikus eseteket említsük. (A térképet ITT is böngészhetjük)

Konkrét példákat is említett Ignácz Dávid: a Tizeshonvéd utca egyik tízemeletes paneltömbjében az első három lépcsőház a 10-es választókerülethez, a többi a 13-ashoz tartozik. Aztán: a 11-es körzet magába foglal egy-egy belvárosi, vasgyári és miskolctapolcai részt. A Győri kapui Bársony János utcában a 41-47. szám közötti rész más körzethez tartozik, mint a 39-es lépcsőház. Maga a Győri kapu egyébként egy külön választókerület, mint a tőle leágazó utcák. A Kőporos 1-11. nem egy választókerületbe tartozik, mert a 9-es számot külön vették valamiért. Vagy például Diósgyőrben a Kiss tábornok utca más körzethez tartozik, mint a belőle leágazó utcák.

A jegyző úgy fogalmazott, vissza kell nyerni a városrészek egységességét a körzetek kialakításánál. – Ebben pedig figyelembe kell venni a lakosság véleményét, meglátásait, kritikáit is. Erre korábban még soha nem volt példa – hangsúlyozta Ignácz Dávid.

Törvényi kötelezettségének tesz eleget egyébként a miskolci polgármesteri hivatal jegyzője a választási körzethatárok felülvizsgálatával. A jövő júniusi önkormányzati választás előtt el kell végezni ezt a feladatot, azonban – a korábbi évek gyakorlatával ellentétben – idén tehát a miskolciaknak is lesz módja a körzethatárok kijelölésének véleményezésére.

Mint megtudtuk, a Nemzeti Választási Iroda szeptember 1-jéig megállapítja a lakosságszámot, amit közöl az önkormányzatokkal. Ez ad majd aztán alapot ahhoz, hogy a jövő évi önkormányzati választások egyéni választókerületeinek struktúráját, rendszerét kialakítsák Miskolcon is november 30-áig.

A jegyző rámutatott: az önkormányzati egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy azok egységesek legyenek, területileg egybefüggjenek, és az egyes körzetek lakosságszámában 15 százaléknál nem lehet nagyobb az eltérés.

Ignácz Dávid végül elmondta, hogy a következő egy hónapban a [email protected] e-mail címre várják a miskolciak véleményét, kritikáját, de leadhatják papíralapon is a Városház tér 8. szám alatti Polgármesteri Hivatalban az ügyfélszolgálaton.

Forrás: Minap

Fotó: Juhász Ákos/Minap

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek